понеділок, 20 лютого 2017 р.

Перший українець в Канаді

   Привіт, я Христина Запісоцька, беру участь у конкурсі канадсько-української організації  Open World Learning з нагоди 125-річчя перших українських поселень у Канаді.
  Уявіть собі, ви за тисячі кілометрів від рідного дому, пливете вже 20-тий день на кораблі через океан до зовсім нової, незвіданої землі. Вороття назад немає, адже там, вдома, на Україні чекають 4 дітей і дружина, які хочуть жити вільно та безпечно. Людина яка не побоялася вирушити за океан у пошуках кращої долі був-Іван Пилипів.

    У 1859 р. в селі Небилів, що на Івано-Франківщині, народився один з перших українців, який прибуде до Канади. Навчаючись у Станіславській гімназії стає письменним, добре знає німецьку мову і до того був дуже спритним і розсудливим. Почувши розповіді від німецьких колоністів, які мали родичів у Канаді. Він вирішив написати до них листа. На що вони відповіли: «Ходи сюда. Хліба досить, худоба дешева, місце всюди».


Об’єднавшись з ще двома односельчанами, Василем Єлиняком та Юрком Паніщаком вирішує податися в далеку путь. В кінці літа 1891р. добралися до Гамбурга, та до Канади прибуло лише двоє, бо третьому Юрку Паніщаку забракло грошей і він був змушений повернутись додому.

 28 серпня Іван Пилипів та Василь Єлиняк відпливли з Ліверпуля на кораблі «Орегон». Після двадцятидводенної подорожі дісталися до загадкової Канади. 7 вересня 1891 р. прибувши в Квебек продовжили шлях до Вінніпега, де побачили величезні простори цілинної землі.

  Спочатку два переселенці працювали у громаді менонітів в Гретні, Манітоба. І назбиравши достатньо грошей Іван Пилипів 1891 року на різдвяні свята прибуває у рідне село. Вістка про його повернення рознеслася по всій околиці. Кожен випитував, цікавився, яке життя в Канаді. Іван Пилипів завзято поширював інформацію про безмежні простори з Канади. Він закликав своїх односельчан, щоб слідувати за ним назад в Альберту і навіть надрукував про це в місцевій газеті. За що його і засудили на 6 місяців. Відбувши арешт, навесні 1894р. він з дружиною та чотирма дітьми вирушили в дорогу.

  Завдяки наполегливій праці, трудолюбивості та великому ентузіазму, простий селянин з України зумів здобути авторитет та повагу серед інших мешканців Канади, окрім того став зразком для наслідування багатьом українцям. Іван Пилипів прожив 77 років, залишивши великий слід в українсько-канадській історії.      

P.S. Ви можете переглянути відео про Івана Пилипіва за посиланням: 


Немає коментарів:

Дописати коментар

  • 14
    0
  • 17
    1
  • 11
    0
  • 6
    0
  • 8
    0
  • 7
    0